RSS
email
2

we BELIEVE.

we BELIEVE.
but then, why weren't we able to see the signs that we missed?
if you missed it. should you just let it go, or try to sort things out?
should you find the missing piece and try recover what's you've missed?
c'mon, show some efforts!

we BELIEVE.
but then, why we keep on questioning?
when the prove is within ourselves?
yes, trust is worth the risks.
but above all, faith is not find - it is gain.

we BELIEVE.
but then, why everything is not enough?
we want more, when elsewhere there are people who have less.
be grateful. act like one.

we BELIEVE.
but then, we argue every now and then.
small things. big things. almost everything.
should we make peace between brothers?

we BELIEVE.
thus, ACT like one.
let's have faith in HIM.
Read more
2

Jangan Sudah Tergadai, Baru Ingin Ambil Cakna!

"JANGAN SUDAH TERGADAI BARU AMBIL CAKNA"

ya Rabb.
Sungguh dugaan itu di mana-mana.
Dugaan itu pelbagai rupa; pelbagai cara.

-----------------------------

Komuniti di mouniera, sayyeda zeinab dan abou risy semakin bertambah. Maka, situasi seperti di kawasan hayyu asyir dan hayyu sabieq kini makin kerap terjadi. Situasi apakah? untuk jawapannya, sila rujuk link yang disertakan. Mereka makin agresif. Sungguh, isu keselamatan kini menjadi isu wajib, isu bersama.


Prevention is better than cure.
mohon doakan keselamatan kami semua di perantauan ni.

-------------------------------

Perkongsian mengenai masalah semasa. Peringatan. Moga bermanfaat.
Artikel yang diambil merupakan artikel daripada laman web Perubatan.org.
[sila klik pada link - tajuk yang ada kat bawah]

Jangan Sudah Tergadai, Baru Ingin Ambil Cakna!

berikut merupakan laman web senior saya [sekadar meletakkan sebahagiannya sahaja] di Cairo university yang menceritakan perihal ini.
  1- klik sini.
  2- klik sini.

[jaga diri ea]
Read more
0

jom wusha jom.

sukaaaa video ini dan isi di dalamnya. anda bagaimana?
jom wusha jom. moga memberi manfaat buat semua.

Read more
4

now and forever.


I wish you could know just how i feel,
There's so much craziness surrounding me,  
so much is going on - it gets hard to breath,
perhaps we live our life to fast.

Everything reminds me to no one else but you
When all my faith has gone, you bring it back to me,
Well, when I'm not sure of my priorities,
 your voice is like a wake up call to me.

I've lost sight of where im meant to be
When my head is strong, but my heart is weak, 
I'm full of arrogance and uncertainty,
you're always there to comfort me.

When I can't find the words, you teach my heart to speak.
Everybody's talking in words I don't understand, 
You got to be the only one, who knows just who I am 
And you're shining in the distance.

That's why I've been missing you lately.
i need you now and forever.
I guess there's so much more I have to learn,
I hope I can make it through. ameen~

[syukran to all]

p/s: on 23rd October 2010.
to my dearest lil' bro -Muhammad Akmal bin Mohammad Tahir.
Happy 11th Birthday! ;)
Read more
2

so true.

[a brief update.]

issue: Happiness?

some people bring happiness in one's life. human beings are collection of emotions and we would like to be with those who makes us feel happy, special and cared for, right?  so, in order to be one of those lucky person - lets be a magnet of positive vibes, and treat people around us with a positive attitude; start with a simple smile, compliment and serve them genuinely. then and only then, you will witness miracles in your life [if you believe]. it's a simple decision, but a life-turning one. energy is contagious; either you affect people or you get infected. it's amazingly empowering to have the support of strong, motivated and inspirational individual - Alhamdulillah. May ALLAH bless. ameen~ 

p/s: smile - it makes a world of difference. so true.
Read more
0

hati dan kekuatan.

kekuatan sebenar kita terletak pada hati.
[kekuatan sebenar kita terletak pada hati. tapi kenapa hari ini aku kuat, esok aku lemah? Ya ALLAH tetapkanlah hati ini pada jalanMu. Ameen]

namun, hati itu dikuasai oleh cintanya. Ini bermakna, cinta yang harus bersemi di hati mestilah cinta yang baik. barulah hati akan menjadi baik, dan seluruh anggota menjadi baik.

Sahl bin Abdullah berkata: "Tanda cintakan ALLAH adalah cintakan Al-Quran. Tanda cintakan Al-Quran adalah cintakan Nabi s.a.w. Tanda cintakan Nabi s.a.w adalah cintakan sunah Baginda. Tanda cintakan sunah Rasul adalah cintakan akhirat. Tanda cintakan akhirat ialah adalah tidak mencintai diri sendiri. Tanda tidak mencintai diri sendiri adalah membenci dunia. dan tanda benci dunia adalah tidak mengambil daripada dunia melainkan kadar yang mencukupi untuk sara hidup"

tapi, cinta ALLAH itu memerlukan mujahadah, kan? insyaALLAH, moga terus tabah menghadapi liku-liku kehidupan. "Dan sesiapa yang benar-benar bermujahadah di jalan Kami akan Kami tunjukkan jalan-jalan Kami. sesungguhnya ALLAH berserta dengan orang yang melakukan kebaikan." - surah al-Ankabut 29:69.

"Ya ALLAH ya tuhanku, aku memohon kasih sayang-Muu dan kasih orang yang mencintai-Mu, serta (kasihkan) amalan yang mendekatkanku kepada cinta-Mu. Ya ALLAH ya tuhanku, jadikanlah kasih-Mu lebih aku sukai berbanding diriku sendiri dan ahli keluargaku, dan daripada air yang sejuk." - antara doa Nabi Daud.
Read more
0

truth.

so many things happen lately. 
perhaps we live our life too fast?
well, they said it's a fast-paced life. 
so true, i rather said so.
and things that keep us to the ground is: TRUTH.

and TRUTH...
truth are ugly and they hurt. [damn hurt]; 
hard to accept, but it's real. 
wake up, get real. [ok]
but it's my fault, so i accept it.
blame it to no one else, but me.

ALLAH,
grant us serenity to accept things that we can't
strength to change things that we can
and wisdom to know the difference.
ameen ya rabb~


this very moment,
i wish i can walk while it's raining;
because no one knows i'm crying.
now I'm only falling apart
There's nothing I can do
A total eclipse of the heart
Once upon a time there was light in my life
But now there's only love in the dark
Nothing I can say
A total eclipse of the heart.

...................................

i'm so grateful to have such wonderful friends in my life
they add colours to my life, teach me things i do not know
no matter who they are - in a way, they completed me.

sorry, readers.
nothing much to say.
because today is simply not my day.

.................................

Do remember me in your du'aa 
thank you.


Read more
0

war.

if it's a war that you ask, 
then it's a war that you get. 
dammit.
 
........................
may i know, just why you did this to me?
I'm not that strong to be in this war. 
but if I have to, I'll do whatever it takes. 
I'll let myself prepared, ready to face it.
or should i just calm down, sit and forget?
*peace* and let bygones be bygones, huh?
confused; but I'm not that  noble. damn.
i need to know. seek the truth - from you.
so, if it's war that you ask then it's a war that you get.
no matter what kind of war~ i don't care.

is this what that you really feel, dear?
i know how does it feels to be in your situation.
yeah, that very situation.
...........................

Moga ALLAH campakkan ketenangan dan kekuatan dalam diri,
dalam menghadapi mehnah dan tribulasi,
dalam proses mematangkan diri 
dalam usaha mencari jalan menuju Rabbi.
ameen~

p/s: nyz a.k.a my dear hanis...jangan sedih sayang. I'll stand by you. I do care, and i do love you for who you are - my friend, the best one. my sista! we laugh, we cry - together, okay? don't keep it to yourself, let it out. I'll always be there, by your side no matter how far we are. have a safe journey back home!:)






Read more
4

susah laa.

"susah betul lah nak berubah"

ya. memang susah nak berubah. pada mulanya, ternyata susah. namun apabila ada kesedaran untuk berubah, itu sudah menunjukkan bahawa segelap mana pun hati kamu, masih ada lagi cahaya. kisah silam itu sudah menjadi sejarah. cuma kita perlu beringat-ingat supaya tidak berulang. andai kita lupa, pasti kita akan ulangnya semula. semua orang bukannya baik, hatta tok imam sekalipun. 

(sebab semua orang ada kisah silam...oh, kisah silam yang kelam...sila pergi main jauh-jauh)


sebab itulah apabila kamu ada kesedaran, itulah yang menjadi titik permulaan untuk kamu berubah. kamu ada keinginan untuk berubah...dan sekarang cuba bergerak untuk berubah. analogi mudah: contohnya kamu ada keinginan untuk makan nasi, hati kuat mengatakan, "aku nak makan nasi. aku nak makan nasi.". mulut pun turut mengungkapkan perkara yang sama. jadi sekarang, untuk merealisasikan keinginan kamu itu - kamu kena gerakkan seluruh anggota badan untuk keluar mencari nasi tersebut. macam tu la jugak, kamu dah ada keinginan untuk berubah - jadi sekaranglah masanya kamu bergerak mengatur langkah untuk melakukan perubahan sedikit demi sedikit, slow and steady, step by step. jangan terlalu mendadak. macam makan nasi tu bila dah jumpak jangan makan terlalu laju - nanti tercekiklah, tersedaklah macam-macam kan. macam tu jugak, bila kita nak berubah...kita berubah perlahan-lahan; step by step. 

(sebab apa?? rasionalnya sebab kita nak biasakan hati kita untuk terima.)


bila sebut nak berubah..maksud kata, kita nak renovate - nak perbaharui sikap kita, yang buruk kita buang yang baik kita ambik pastu kita tambah. satu lagi analogi mudah macam renovate rumah. apabila kita renovate rumah - kita buang yang buruk, yang elok kita simpan. pastu kita tambah yang baru. katakanlah - lantai buruk, pecah-pecah pastu kita nak tukarkan dengan yang baru. kalau ikut logik akal memang susah lagi payah sebab lantai tu dah melekat kat simen. mesti amek masa yang lama nak buang, kan? macam tu la jugak dengan sikap kita, bila satu-satu perangai tu dah melekat/sebati dalam hidup kita- memang amek masa yang agak lama macam lantai tadi. 

(tapi bila semua dah siap diperbaharui mesti cantik, indah..takkan ada benda-benda kotor yang nak masukdah..orang tengok pun rasa tenang dan seronok. insyaALLAH.)


perkongsian menarik dari sahabat buat sahabat.


Read more
0

masa silam.

"Awak, semua orang pun ada sejarah hitam masing-masing. Kadang-kadang Allah nak dekatkan kita dengan Dia melalui dosa yang kita buat. Sebab tu saya nak awak tau, walau seburuk mana pun masa silam awak, saya tetap terima awak seadanya.Kita kan kawan sampai syurga? Bangunlah awak, saya tahu awak kuat!moga Ramadhan kali ini lebih bermakna. Kembalilah pada Dia, hanya Dia yang boleh sembuhkan luka hati awak tu.."

[itu status fesbuk sahabat saya di Jordan. sungguh mendalam maksudnya..syukran, teman.]

hope there's still room for improvement. moga kamu terima saya sebagai sahabat kamu yang baru belajar nak jadi insan yang lebih baik, lebih matang dalam mengharungi dugaan-dugaan hidup dan jadi lebih bersyukur - be grateful act like one. susahnya nak jadi baik.

ya Rabb...the hardest part of moving on is not to look back - the guilt still haunts.
rabbuna yusahhil, insyaALLAH. irhamna ya ALLAH.

this is just another quick, brief update from me. 
suatu perkongsian yang tiba-tiba. moga bermakna.
Ramadan Kareem!
Read more
0

susah sangat ke?

The hardest part of moving on is not to look back.
Really?

When it comes to benda-benda tak best aku sangat sokong pendapat ini.  Rasionalnya, sebab manusia memang tak suka benda yang tak best kan? Atau lebih tepat lagi apabila sesuatu  perkara terjadi lain daripada benda yang kau harapkan, mesti la kau tak nak ingat. Tapi time ko emo-emo mesti layan feeling pasai kisah silam yang menyedihkan, zaman jahil, zaman nakal & jahat and what-so-ever zaman you called it. Ceh, nak lupa la konon. Ye la, mesti la nak lupa kalau tak best.

Memang manusia betul, benda baik je nak. Kalau susah sikit, tak best sikit dah tak nak. Macam mana nak maju. Ececece. Hebat ni. Jom debate. XD

Kawan aku pernah cakap, move on je la no need la tengok belakang. Tapi, otak manusia tuu bukan senang-senang nak delete perkara yang ta best -  macam mana pun nanti mesti ingat jugak. So, aku setuju la dengan pendapat ini - susah kan?. Sama-sama melazimkan diri beristighfar sebab dosa-dosa lalu, sedang atau bakal kau lakukan. Macam ekstrim bunyinya. Tapi logikla kan? kita insan berdosa. dush.

Percaya atau pun tidak.
Apabila kau dah  macam move on la kan, bila-bila teringat pasal kisah silam kau dulu mesti kau dapat rasa yang kau dah berubah. Betapa berubahnya kau dari segi fizikal dan mental. Ya, mungkin kalau perkara itu baru dalam sebula dua ataupun setahun dua - perubahan itu bukan drastik sangat tapi logiknya berubah la kan. Kalau zaman tadika dulu-dulu tak berubah aku tak tahu la nak cakap apa.  

Kau tersilap, kau belajar dari kesilapan. Kau  jatuh, kau belajar untuk bangun. Kau jahat, kau belajar untuk jadi baik. Kau  belajar dan belajar. Mematangkan diri melalui cara kau berfikir. Macam-macam ragam, macam-macam gaya. Dan bila kau teringatkan zaman hitam kau, kau akan sedar secara langsung ataupun tidak sebenarnya kau dah banyak berubah. Moga-moga perubahan itu kea rah yang lebih baik la. Ameen.

Walaupun kau fobia, as time pass by kau sebenarnya sedikit demi sedikit belajar untuk overcome mendalah fobia tu. Percayalah, insyaALLAH.

Just update ringkas. Stop membebel.
Read more
2

tatkala dia menangis...

Susuk tubuhnya kecil, raut wajahnya lembut. Namun disebalik wajahnya yang ayu, jelas kulihat  sinar keazaman yang tinggi dari matanya. I can see the determination through her eyes.

Itulah, Dr. Maha yang aku kenali pada 13 Julai 2010 yang lalu. Bagaimana aku kenali beliau panjang ceritanya - dipendekkan, aku menemani sahabatku ke hospital – dan dari situ aku mengenali beliau. Perkenalan yang singkat namun amat bermakna. Banyak perkara yang kami bualkan.

Namun pada suatu ketika, sambil aku memberikan kertas-kertas keputusan ujian kesihatan sahabatku, beliau tersandar – diam – kaku. Seketika kemudian  yang kulihat hanyalah manik-manik halus membasahi pipinya.

Aku kaget. “ya ALLAH, pehal pulak Doktor ni?…aku da la ta pandai pujuk orang..adeyh” getus hatiku. Keliru, tentang perkara yang patut aku lakukan. Aku juga tertanya-tanya  punca beliau menangis. Aku memberanikan diri, berpendapat bahawa kadang-kadang we just need someone to talk to –  a good listener. Aku cuba, tak salah  mencuba. Aku menghampiri beliau yang berada di sofa bersebelahanku. Kami dipisahkan meja yang penuh dengan buku rujukannya untuk post-graduate study.

“asfaa.. leh enti tabki, ya dokturah?” tanyaku padanya dalam bahasa ‘ammi.
(maafkan saya. Mengapa anda menangis, doktor?)

Manik-manik suci itu meluncur laju. Aku diam, cuak. Hanya mampu menunggu jawapan. Seribu persoalan bermain di fikiran.

“ana..ana ta3baana..ta3baana, ya Nur (nama aku)……” hanya itu yang mampu beliau ungkapkan. *3=huruf ‘ain

Kemudian, beliau menceritakan perihal pesakitnya yang lain selain sahabatku, keadaan hidup, suasana yang makin teruk (serabut, worse). Perasaanku berbaur. Inilah profession, jalan yang bakal kuhadapi. Ya Rabb, tabahkan hati ini, tabahkan hati kami pada jalan-Mu ini. Ameen

“ya Nur, do you think that crying is a sign of weakness? Weakness huh?” beliau menyoalku dan menanti jawapan dariku.

Adeyh…dah sudahh..aku  nak jawab apa? Aku diam sebentar. Bahunya kupegang erat. Kuhulurkan tisu padanya. This time the tears can’t lie, it speaks the truth – it tells the burden.

“la-ah, ya dokturah..la-ah. even habibuna Rasulillah SAW, he did cried. insyaALLAH, rabbuna ma’ik, yusahhillik baah.”jawabku spontan, bahasa rojak.

“I believe that it is not a sign of weakness too, ya habibti” balasnya ringkas.

“If you wanna cry, just cry. No need to hold it,” sambungku.

Iklan:  Oh, tidak! Ya Rabb, berkarat sungguh bahasa Inggeris, bahasa arab fushah (baku) aku . Astaghfirullah.

Kemudian, aku biarkan beliau sendirian. Sedang aku  kembali membaca nota-nota beliau mengenai Amputation dari sofaku (dekat je) -  aku lihat dari ekor mataku, beliau mengeluarkan mushaf  kecik (al-Quran) dari beg tangannya. Subhanallah. Setelah beberapa ketika, beliau kembali menyambung tugasnya.

Syukran, ya Rabb. Alhamdulillah. Indahnya tarbiahmu. Moga Kau jadikan kami hamba-Mu yang beryukur kepada-Mu secara rohani dan fizikal. Ameen.


p/s: insyaALLAH, entry about my personal life akan berkurang. It’s time for me to discover the truth, discover the real me, discover the world. Irhamna ya ALLAH.

……………………………..
Read more
0

another?

[another random post.]

they said: 
the fastest way to receive love is to give (give and take eyh). the easiest way to lose love is to hold it tightly and yet the best way to keep love is by giving it WINGS. hey, why wings? i wonder..a symbol for freedom eyh? logically, yes. wings=freedom=bebas=suka hati pegi mana=absence? and absence makes the heart grow fonder right? hurmm...yes..yes. so it's the best way to keep love, setuju?
.'. give some space. yeah. space. 

i weep - to have what i fear to lose.
it's just like once you get hurt, you're so scared to get attached again what-so-ever. like you have this fear that every person you start to like or know is going to break your heart. in a split second, you can lose anything, even your loved ones. appreciate them while they're still alive. but still, in a journey called 'life' not all (people) are going to stay. it's normal if you weep to have what you fear to lose sebab if the thought of losing him/her, them (yang penting dalam hidup kau, yang kau nak dalam hidup kau) is not there - you won't feel anything..nothing.
.'.  appreciate him/her, them.

friends - best friends.
they know your weaknesses, but show your strengths and listen to what you don't say. they know things without you mention it. they know because they care. yeah. care. it's not what i feel for you, but what i don't feel for anyone else but you, dear. i do - care for you, i do - love you. there's so many things that i want to share with you, but i don't know how. i'm grateful enough for having such wonderful friends in my life (they colors my life). take a very good care of your self - please. sayang kamu!
.'. in a way, best friends are your reflection. 

[end of another random post.]

Read more
0

Ooh...

oOh...saat ini, aku hanya mampu merinduimu teman. aku masih merinduimu walaupun kau dah lama menghilang. ya, tak kisah lah apa-apapun yang mereka katakan [hade haku kesa? haha] abaikan mereka, mereka tidak mengerti. namun, semenjak kau menghilang dari hidupku,  kukehilangan berita dari dunia luar, terputus hubungan. baru kusedar, aku kini sendiri tanpamu di sisi. setiap kali mereka bertanya, akan ku khabarkan berita mengenaimu, optimis bahawa kau kan kembali ke sisiku. namun, kurasakan harapanku kian malap, pudar. kamu, cepatlah kembali ke sisiku. adakah kamu takut memberikan aku harapan? ya, ku mengerti..setelah aku selalu berkasar dengan kamu, aku tidak layak untuk diberi peluang. oOh.

weit! apa kau fikir hah?

aku tengah cakap sal phone aku kot. walaupun bukan touch skrin macam iphone 4, sony aino or PDA etc - aku sayang phone tu kot. adeyh. huarghh...beratus-ratus (or thousands? :p) contacts aku ada dalam tu..macam mana ni? mintak maaf buat encik, cik, tuan, puan, sahabat, senpai etc yang saya tak ingat nombor anda. huhu. 

p/s: till this day I still miss you, my dear phone. tapi aku kena move on. kan? XD cepat sesape nak promote phone? hahaha.




Read more
0

the other Kid, huh?

karate kid (2010)



karate kid (1984)

"12-year-old Dre Parker could've been the most popular kid in Detroit, but his mother's latest career move has landed him in China. Dre immediately falls for his classmate Mei Ying - and the feeling is mutual - but cultural differences make such a friendship impossible. Even worse, Dre's feelings make an enemy of the class bully, Cheng. In the land of kung fu, Dre knows only a little karate, and Cheng puts "the karate kid" on the floor with ease. With no friends in a strange land, Dre has nowhere to turn but maintenance man Mr. Han, who is secretly a master of kung fu. As Han teaches Dre that kung fu is not about punches and parries, but maturity and calm, Dre realizes that facing down the bullies will be the fight of his life."

sesape belum tengok movie ini, boleh la layan. yang rindu Jackie Chan ke? yang nak tengok budak comel lawan-lawan? layan la the KARATE KID (2010)! kali ini karate kid versi yg style gak la (actually - remake)...ada anak Will Smith, Jaden Smith dan Jackie Chan...walaupun dah boleh baca jalan cerita melibatkan kung-fu ni macam mana (se-pattern je kan?) tapi seriously memang berbaloi. if korang pernah tengok the KARATE KID (1984 kot?) yang lama-lama sebelum ini, maksud aku zaman dulu-kala mesti korang pernah tahu pasai mende neyh - sebelum ni ada cerita karate kid jugak ye. aku pernah tengok, tapi tak ingat dah. lama sangat kot!? entah kat mana, dengan siapa aku usha pun tak tahu la! yang macam atas tu...ingat? tak kisah la macam mana pun, tapi versi anak Will Smith dan Jackie Chan style. best-best-best. Dre terer la. Jackie Chan memang jadi sungguh watak tak terurus tu. dan budak yang jadi Cheng; lawan Dre Parker (Jaden Smith) memang sungguh menyakitkan hati. nama pun pelakon, memang jadi la. memang sakit hati tengok muka mamat tu. Dre Parker sangat schumel laa..ahaha.. haissz. aku suka ayat-ayat best dalam cerita ini. hee~

oh, ya..tak kisah lah ketinggalan ke apa ke...aku baru tamat perkara yang menyiksakan jiwa, raga, bakul dan sewaktu dengannya!! oh..oh.. Alhamdulillah, hari Ahad (040710) tamat sudah peperiksaan tahun pertama aku dan member-member aku kat Kasr el-Ainy Medical School a.k.a Cairo University ni. doakan kheir (baik) belaka ea! ameen~ oh..oh..result kluar nanti dalam 2 minggu camtu. sama-sama mendoakan kheir belaka ea.

p/s: looking forward - match Germany vs Spain cam final EURO hehe...dua-dua team aku support weit! aku tak tau mana satu nak jumpak dengan the Oranje final "Cawan Sedunia" World Cup ni nanti? ahaha...macam confirm je Netherland masuk final..diorang menang teros ke kan? mana tau kan? kan? kan?  Germany rocks! Spain power! Netherland best~~~ haissz...mana satu nih? ahahaha.




Read more
2

The Kids Next Door?

TIDAK. bukan seperti anda fikir. okay, people. nothing related to that cartoon series - Codename: The Kids Next Door (KND). aku tak cakap pasal siri kartun tuu okey. itu pun kalau korang tahu pasal siri kartun tersebut. adeyh. 

"izayyik? 3amla eih?" (pekabo? pe cer?) *3='ain, 7=ha
"al7mdo lellah, koesa (kuwaiyyisa)" (alhamdulillah, sihat)
ni la ayat beramah-mesra pembuka bicara kat sini, dalam bahasa pasar ('ammi mesir), itu apabila diorang tanya/jawab bagi permpuan okey.


kali ini aku nak cerita pasal bebudak sebelah rumah aku (err..actually depan) kat perantauan ni. mereka sangat cute. sangat banyak cakap peramah. sangat comel la. orang arab ni sangat suka bercakap, suka bersembang - bak kata orang kampung aku, mereka mempunyai ciri-ciri insan yang peramah. tapi itu kalau jumpa arab yang peramah, kalau kerek sombong, sombong sangat tak tau nak describe. kalau kaya, kaya sangat dan sebaliknya. sabar je la labu.

hari tuu, pertama kali aku masuk rumah jiran aku untuk berkenalan dengan kanak-kanak itu, mereka malu-malu. sopan. pada mulanya Angie dan Amira meminta untuk aku dan teman serumah aku bercakap dalam bahasa Inggeris. Aku gembira la jugak dapat jugak cakap, ada permintaan pulak tu. adeyh. aku da dapat rasa English aku semakin berkarat. Oh, tidakkk!

anak jiran aku, mak cik Inas ada dua orang: yousef (11 tahun) dan salmaa (5 tahun). comel. Yousef, si abang ni yang minat spiderman gila-gila. semua spiderman, Peter Parker. haha. dan aku sangat suka bersembang dengan dia sebab kitorang akan sembang pasal kartun, sukan. masuk semua. ben10, danny phantom sampai la ke naruto. Aku siap ajar budak tu macam mana nak buat seal "kage bunshin no jutsu" haha kelakar betul bunyi bahasa arab teknik tu ".......sur..-something-i-dunno-". dia tak fanatik sangat bola, so aku tak banyak sembang pasal bola - sembang pasal sukan lain. aku pulak yang excited pasal bola, so aku mengalah la kat adik tu, sembang pasal basketball - ikut rentak dia. si adik, salmaa sangat feminin. banyak gila patung, dolls what so ever. antara nama anak patung tu yang lelaki - nama umar and then apa entah. kalau jumpak aku tak pernah tak salam (selalu salam la) dan aku pulak mesti pegang pipi dia. Salmaa ni suka mekap-mekap, sangat-sangat peramah dan murah senyuman which is berlainan dengan abang dia yang sangat diam. (tapi dengan aku abang dia cakap banyak haha bangga)..

oh..oh..betul la, baru aku sedar bila seorang sahabat aku cakap, seronok dengar budak-budak cakap. ya lah, seronok. mereka suci - tidak berdosa, bebas dosa. tak macam kita yang dah besar panjang ni. astaghfirullah.

pada awalnya kami berkomunikasi dalam bahasa Inggeris. Kemudian, dah dirojak. pastu, arab balik.  kalau diorang cakap arab aku tak faham, barulah ada terjemahan dalam bahasa inggeris. Oh ya! bahasa kedua di sini merupakan bahasa Perancis, dan bahasa ketiga (kalau tak silap) bahasa Jerman. Angie (15 tahun) dan Amira (16 tahun), mereka jadi penterjemah. sangat sopan. aku pun segan dengan tahap kesopanan mereka terutamanya Angie. adik diorang, Ismail (11 tahun) sangat bersemangat bercerita. dia suka mennyanyi, siap buat rap lam bahasa arab. aku tak faham sepatah pun part yang dia rap. dia pun layan jugak kartun, sukan, bola semua. memang aku sembang kecoh gila. diorang bertiga anak buah mak cik inas yang tengah bercuti di rumah mak cik diorang. jalan-jalan. cuti sekolah musim panas - 3 bulan beb! gua jeles. sebab gua still exam. sabar je la kundur.

mak cik inas share dengan kitorang kisah nancy ajram, tamer hosny etc dan bagi kitorang dengar lagu diorang yang best. hehe. akak serumah aku bagi diorang dengar super junior and apa lagi entah (akak serumah aku fanatik korea). dan diorang suka. hahaha. berjaya jugak dipengaruhi dan mempengaruhi. member aku main chess ngan amira. check-mate. abeh bising serumah. amira kalah. yousef nak main jugak, tapi member aku cakap pas exam. (excuse untuk balik rumah sebab dah lama kitorang lepak umah mak cik inas).

esok paginya, mak cik inas ajak makan 'mahsyi' sejenis makanan nasi sumbat dalam terung dan sayur apa entah. sedap jugak, aku sampai makan agak licin. see? macam mana aku tak chubby? rembat je semua. ahahaha. masalah betul! dan gambar ini diambil setelah aku habis menjamu selera dan bersembang-sembang dengan bebudak ini. Alhamdulillah, jiran aku sangat baik, peramah.

warna-warni mesir di sebalik bunyi bising hon, debu-debu berterbangan dan panas terik yang membakar.
irhamna ya rabb~
may ALLAH bless! 




stop membebel
Read more
3

beliau koma.


akhir-akhir ini kepala saya sangat sakit.
hanya menunggu masa Aspirin ditelan.
itu jalan terakhir. ya.
jalan terakhir yang akan saya lakukan.
sekiranya, saya sudah tidak tahan.

pada masa yang sama,
teman saya turut dalam kesakitan.
saya tidak perasan. sungguh.
memang kamu tahu saya akan risaukan kamu.
dan apabila saya sedar, saya sudahpun..

TERLAMBAT..

ya. saya memang sudah terlambat.
maafkanku, teman!

............................................

Mohon doakan kesembuhan teman saya.
beberapa hari lalu, beliau merajuk. meragam.
saya lakukan sebaik mungkin
semampu saya untuk menceriakan harinya.

saya mengaku padanya
bahawa saya tak pandai nak pujuk.
dan beliau sangat memahami.

namun, beliau....
beliau yang sabar walaupun saya selalu marah-marah beliau...
isk..isk..beliau yang saya sangat sayang itu..
beliau yang sangat memahami saya itu...
hari ini - beliau koma.

ya. beliau koma.

dan saya sangat
sedih. sebak.
mahu saja hati ini meraung.
namun, tabahlah hati.

sudahlah saya dipulaukan oleh beberapa orang teman
baik di Malaysia mahupun di sini.
kini, beliau teman baik hijau saya telahpun koma.
oh..oh..sabarlah.

maafkan saya,
saya bukan teman yang baik.
saya mahu setia pada kamu.
ketahuilah, saya sayang kamu.
teringat pertama kali kita bertemu.

moga kamu cepat sembuh, teman!
oh, sony ericssonku sayang!

i know you're not a quitter, neither am i.
it's about giving you a fighting spirit.
saya tahu kamu tabah.
cepat bangun dari koma kamu ye!



sayang kamu! get well soon!
jangan tinggalkan saya seperti dia dan mereka tinggalkan saya. sakit.
nanti akan tinggal saya sendiri, tanpa kamu di sisi.
saya akan sepi tanpa kamu di sisi.
harapnya, kamu cepat sembuh ye!
T,T

........................................

andai kamu pergi meninggalkan aku sendiri....
ini sudah ketentuanMu, dalam perancanganMu.
tabahkan hatiku ya Rabb dalam melalui tempoh kehilangan ini.
sungguh aku sayang kamu. aku harap masih ada ruang untuk kembali seperti dulu.
kamu istimewa. kamu terbaik. kamu......temanku.
ketahuilah, aku sentiasa mendokan kesejahteraanmu.

irhamna ya ALLAH.
ameen ya rabb.


Read more
2

kau.

salam 'alayk. this is nothing but crap, a piece of trash. post kali ni aku tak mahu cakap bnyk. tiada kaitan dengan isu semasa, masalah kesihatan atau english literature atau apa-apa yang berfaedah dan pastinya bukan masalah negara. just random post berempahkan emosi. maaf. aku sengaja nak cakap ini pada kau...aku tahu kau akan baca belog aku: aku kecewa dengan kau. ya, mungkin sebelum ini aku pernah kecewakan orang lain dan mungkin juga kau? jadi what goes around comes around. ALLAH itu Maha Adil. ALLAH nak bagi aku rasa apa kau pernah rasa itu kat aku. karma, mungkin? yang pasti, sakit. aku nanges bila kau buat macam tu kat aku tadi. aku hanya mahu meminta secebis nasihat but in the end of the day aku nanges - disebabkan kau. macam not worth it langsung. hey, would just consider what am i about to tell you in the first place?...aku hanya mahu meminta pendapat kau terhadap kekusutan yang aku hadapi. arghh..apabila perkara seperti tadi berlaku at least aku tahu yang aku tidak patut meminta pendapat kau. Dr. Jekyll dalam diri aku cakap - wrong timing, mungkin? dan aku kembali rasionalkan diri - aku faham sebab kau buat macam itu, tapi mungkin cara kau yang aku rasa tidak betul, tak kena. ya. sangat tak kena. kau, aku minta maaf. aku mungkin bersalah juga. jadi adil la kan. aku dan kau - kita bersalah. entahlah salah apa. ada aku kisah? tapi ta pe, tak kisah dah. terima kasih. kau. ya. kau. aku kecewa dengan kau. kau tahu siapa kau dan ternyata tidak perlu aku nyatakan siapa kau di sini. tapi yang pastinya kau dan bukannya orang lain. aku telah mencemarkan belog aku dengan post crap seperti ini, tapi aku rasa, kau patut tahu aku kecewa dengan kau. post ini lebih kepada aku kecewa dengan kau dan bukan bengang sebab kalau it's bengang it won't be this way, ok. tapi, biarlah. astaghfirullah. let it be, tgk la apa yang jadi nanti. yang pasti aku kecewa. smua bercampur-baur; macam-macam rasa. sudahlah. aku malas nak cakap apa-apa. biarkan. da lama aku ta emo tahap ni, aku nak kau tahu sebenarnya aku ta rasa nak marah kau pun sebab tiada makna nak marahkan orang, lagipun itu belum sampai tahap yang membolehkan aku 'hangit' - alhamdulillah. TAPI aku rasa sangat kecewa dan sedih. ya. sedih. tahniah la kau bagi aku emo tahap ini. aku minta maaf da macam-macam dengan kau. minta halalkan everything. moga ALLAH campakkan ketenangan dalam diri kau dan dalam diri aku. mudahkan segala urusan, irhamna Ya ALLAH. ameen. i'm sorry readers, but i cant think of any other way i can reach 'KAU' itu. OMG, aku nak cakap pendek tapi jadi panjang juga. adeyh.
Read more
2

special.


18th JUNE 2010.

selamat ulang tahun yang ke-44 buat bondaku tercinta!
(ecece ni kngah amek ayatt karangan adek akmal pe neyh?) hahaha.

oke2. siriez2.

mak, hepi besday!
org arab cakap "sanah helwah ya gamilah".
orang perancis cakap "joyeux anniversaire" kott.
jepun lak cakap "otanjoubi omedetou gozaimasu" kott.

kngah ta pandai na wt ayat bunga2 la.
u noe me kan. pape direct je. huhu.
mak, selamat ulang tahun kelahiran yg ke-44 ea!
dun wori ma- you're still young at heart, cayalah! luv ya ma!
may ALLAH bless you in health, body and soul.
hope that your happiness will be as wonderful as the happiness you have always given me,
happy birthday, ma!

........................................

mak saya insan yang lemah-lembut, sopan.
saya kagum sbb saya ni kasar, maen redah je.
suatu ketika, saya ingat lagi
mak pernah cakap "kngah ni ta pernah cakap lemah-lembut"
dan saya gelak2 - mengakui saya ni kasar.
ayah saya pon setuju. agagaga.

(dalam diam saya tahu mak saya mesti berharap saya dapat jadi lebih 'tertib')

oh..oh.
sambil menghitung serta mencongak menyelesaikan
beberapa equation kehidupan dengan sempoa akal
dan neurons aku ponn ALLAH still bg to relay those impulses
dalam adek bradek, saya paling nakal.
paling cakap bnyk. paling bising.
paling slalu kne marah. paling selalu buat pasai.

kalo bab makan tuu - ingat lagi dulu tyme standard 3 sampai form 3, mak saya slalu bising sbb saya sgt cerewet bab makan. tapi sekarang, mak risau sbb saya sgt suka makan. haha. erm2. saya slalu bagi mak bising2. slalu bagi mak sdeyh ngan my attitude. saya selalu buat mende nakal2 yang ta pernah dibuat oleh abang saya dan adek2 saya.

mebi sbb tuu mak ayah n laen2 rindu saya bila saya ta ade, sbb saya suka bg org bising dan saya bising kannn? apakah? agagaaga. sabar2. doakn agar insan ini murah rezeki, panjang umur dapat balik Malaysia 270710 ini ea..ameen~

MyEm0.Com

dulu saya mmg macam2. astaghfirullah. kini?
masih macam2 tapi kini saya blaja na jadi baek. hehe.
dalam proses. doakn saya!

pape ponn kann
mintak maaf mak, ayah. huhuhu.

...............................................

mak ayah,
maafkan khilaf anakmu ini.
yang baru belajar
nak mengenali dunia serta
erti hidup dalam setiap cabaran.
selok-belok menuju kejayaan.
ragam-ragam insan.
warna-warni kehidupan.

mak ayah,
redhai kami adek bradek.
[amin, atiqah, anwar, akmal.]



Read more
0

ahlan...


oOh..oh..
cepatnye mse berlalu.
mOga dapat bersua kembali dengan Ramadhan.
ayOhh..ask yourself to be better each day!
amek keberkatan bulan-bulan mulia neyh
bulan-bulan neyh lagi mulia daripada kita yg banyak khilafny neyh
astaghfirullah..moga ada secebis ruang buat kita di sisi al-Khaliq.
may ALLAH bless..ameen~



Read more
1

i'm a sinner.


Oo Lord. I'm a sinner.
I'm no one - but Your servant.
"the (human) soul is certainly prone to evil, unless the Lord does bestow His Mercy"

..............................................


a sinner should always seek forgiveness and repent.







4:17 Verily, God's acceptance of repentance relates only to those who do evil out of ignorance and then repent before their time runs out: [15] and it is they unto whom God will turn again in His mercy - for God is all-knowing, wise;


4:18 whereas repentance shall not be accepted from those who do evil deeds until their dying hour and then say, [16] "Behold, I now repent"; nor from those who die as deniers of the truth: it is these for whom We have readied grievous suffering.

......................................................

seek forgiveness

20:82 Yet withal, behold, I forgive all sins unto any who repents and attains to faith and does righteous deeds, and thereafter keeps to the right path.

5:9 God has promised unto those who attain to faith and do good works [that] theirs shall be forgiveness of sins, and a mighty reward

..........................

moga ada secebis ruang buat hambaMu ini disisimu, Ya Rabb.
Engkau jualah yang memiliki hati ini, memiliki segalanya.
kepada Engkau jualah kami kembali.
Ampunkan dosa kami ya ALLAH.
ameen ya rabb~

[Ramadan, moga kita bersua kembali tahun ini.]






Read more
0

nightmare.

[gambar hiasan]
weit. bukan na cakap sal 'nightmare before christmas'
harap maklum.

................

salam 'alayk.
moga hari anda ceria, tak mendung berarak awan kelabu ea.
adeyh. bhse pe aku ckp neyh.
okeyh. sila fokus.

...................

"i had a nightmare last nite"

slaluny tuu je mampu ckp. then sdeyh2. ntah la. slalu mimpi pelik2; perkara yang menakutkan, mengerikan dan yang terkini ada jugak terselit elemen menyedihkan pulak. dan yang menyebabkan ta boleyh dok diam sebab mcm real. mcm movie ponn ade. tapi yg penting mcm real. cam dimensi laen. dan selaluny plot lbeyh kurang na sme, sedikit berbeza antara satu sme laen tapi ending sme! takott uhh. siyez gua cakap.

MyEm0.Com

mimpi neyh bnykk pengaruh die. kadang2 rse cam ta nak tido. tapi da aku neyh mmg jenis susa na tido, tido lambat gak..tetido lambat ponn mimpi pelik2..huhu..kadang2 rse cam pas bangun tuu aku cm ade kt dimensi laen. perubahan dimensi. cene kalo aku cakap kte kat dunia neyh, lam satu dimensi laen, then aku pegi dimensi laen yang nme aku bukan tiq then hidop kt tempat tuu? keadaan totally laen. takot, ngeri, penat, sedeyh smue ade. terbaekk. okeyh. aku tao korg ta faham pe aku cakap. pape unn, pembaca belog sekalian doa2kn kesejahteraan sy ea. kerap sgt la mimpi ntah pape neyh. penat. asek sme, mcm sme. naek cuak aku everytime bangun tido.

smue bnde jadik cam da jd ta betoi. astaghfirullah. tuu la, tido pon time ta betoi tp alhamdulillah, dapat gak tido enn..haissz..tido ponn susa, ta tido lagi susa.masyaALLAH. kalo mimpi sok kluar ape na xm, jumpak org yang tersayang kt mesia ke ta pe gak. ni skali mimpi yang ta ketahuan, ta de dalam senarai wish list ponn. tamao mimpi camtuu lagi. penat. penat. penat. takowt. ya ALLAH aku kt tempat org neyh, moga aku dan sahabat2ku dalam lindunganMu, ya Rabb. ameen~

.......................
jika anda seorang muslim - sila bc doa tido, ayat kursi, amek wuduk etc. tapi kalo stil berlaku gak sila muhasabah diri.oh. oh. muhasabah uhh.

tuu la, sila jadi baik - maken baik. ingat lagi kempen bujang beriman? ramai berminat ngn kempen aku tuu..hehehe. setakat neyh aku bru lancar dua kempen: kempen ceria ngan kempen bujang beriman. ape g, usha la proposal kempen aku kat harta karun belog aku tuu...agagaga.
moga hari anda smue ceria ea. may ALLAH bless.


Read more
 

best

jom